Breaking borders with Youth Exchange


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/detalt/domains/deineta.lt/public_html/wp-content/plugins/wp-social-sharing/includes/class-public.php on line 81


Nors jau ne vienas mėnuo praėjo nuo jaunimo mainų Prancūzijoje, vis dar menu daugybę su įspūdžių kupina savaite susijusių nuotykių, nutikimų bei sutiktų bendraminčių. Pastarųjų jau spėjau gerokai pasiilgti, tad belieka džiaugtis kartas nuo karto Facebooke pasirodančiomis naujienomis apie juos. Draugų sąrašo papildymas šiame, o ir kituose socialiniuose tinkluose, paprastai kone būtina kiekvieno Europos Sąjungos Komisijos organizuojamo projekto sąlyga. Sunku įsivaizduoti panašaus pobūdžio veiklas, į kurias susirinkę žmonės nepasižymėtų išskirtinėmis socialinio aktyvumo, noro pažinti, geriau suprasti kitus, būti problemų sprendimo dalimi ir kitomis veiklaus bei tolerantiško visuomenės nario savybėmis. Net jei atsiranda individų, kurie projekto pradžioje pasirodo santūresni ar turintys griežtai nustatytą įsitikimų programą, kurios nėra linkę keisti, beveik visais atvejais po savaitės praleistos atvirai mąstančių, įkvepiančių ir veiklių dalyvių apsuptyje, geba sugriauti sienas, trukdančias mąstyti plačiau.

Nors susitikimas su dalyviais net iš penkių Europos Sąjungai priklausančių valstybių buvo gana trumpas, turint omenyje visą likusį jaunų žmonių gyvenimą, išmoktos pamokos ir per patirtis įgytas supratimas galimai išliks ilgiau ir bus pritaikytas kasdienėse situacijose geriau nei vadovėliuose taisyklingai išdėstytos taisyklės. Pagrindinis jaunimo mainų „Do you see borders?“ tikslas buvo susijęs su visuomenėje įsigalėjusių stereotipų, virstančių mus skiriančiomis sienomis „sugriovimas“. Šiam tikslui pasiekti buvo naudojama daugybė įvairių neformalaus mokymo priemonių ir metodų, kurie buvo ne tik informatyvūs, bet kartau labai interaktyvūs bei nuotaikingi.

Esu be galo dėkinga projekto organizatoriams bei jaunimo savanoriškos veiklos centrui Deineta už suteiktą progą pasinaudoti šia patirtimi, o visiems kurie svarsto galimybę sudalyvauti panašaus pobūdžio veiklose ir projektuose nedvejodama siūlau pasiryžti tai išmėginti!

Sėkmės!

Simona Tamošiūnaitė

Leave a comment

Leave a Reply